Je kent allicht Reveil van op het nieuws als organisatie die in beeld komt op 1 november. Dan zijn er intieme concerten op meer dan 100 begraafplaatsen in Vlaanderen. Reveil wil de Vlaamse rouwcultuur op verschillende manieren de 21e eeuw in loodsen, via publicaties, samenbrengen van partners of een jaarlijkse conferentie van rouwspecialisten.

Als organisatie is Reveil een buitenbeentje in de socio-culturele sector. Reveil opereert niet vanuit een podium of theater, heeft geen eigen programmatie of kalender. De organisatie brengt mensen samen, ondersteunt initiatiefnemers en initieert op verschillende locaties evenementen die lokaal gedragen zijn. Soms zijn het eigen 'producties', al is deze term niet gepast voor het kader waarbinnen het gebeuren zich telkens afspeelt. Reveil zoekt daarvoor ondersteuning bij lokale overheden en bij privépartners. Subsidiëring door de Vlaamse overheid gebeurt projectmatig, maar er is structurele ondersteuning nodig om ten volle de eigen missie te kunnen realiseren.

Reveil zocht steun bij Joris van de De Verenigingscoach. Hij bleek meteen erg gevoelig voor de grote doelstellingen van Reveil en wenste de organisatie te begeleiden. Het werd een zoektocht naar de diepere drijfveren en kenmerken. Reveil is immers geen gewone organisatie die vertrekt vanuit een vastgelegd beleidsplan in de socio-culturele betekenis van het woord. Het is een organisatie met een reeks eigen producten die aan de man gebracht moeten worden. Het is via deze producten dat de eigen missie wordt gerealiseerd. De verkenningspiste met Joris, die enorm veel confronterende vragen stelde, heeft dit duidelijk gemaakt zodat de zoektocht naar financiële ondersteuning richting kreeg. Een vruchtbare samenwerking die Reveil heeft versterkt.

Pieter Deknudt, bezieler Reveil vzw.

Gepubliceerd op
10/01/2022 - 11:35

Terug naar het overzicht